Boka skolresor med oss! Vi har stor erfarenhet i svensktalande guider och fina bussar med erfarna chaufförer.
Krakow är en enda stor kulturskatt, skonad av nazisterna under andra världskriget, för här skulle de själva slå sig ner efter segern. Du lär dig snabbt hitta det mest intressanta i Krakow genom att gå i genom Florianska porten, den sista resten av den medeltid stadsmuren som förut skyddade Gamla stan men som numera nästan helt ersatts av en grön stadspark – och snart är du inne på det stora torget , Rynek Glowny med sina näpna fasader, som tittar in mot en stor blekgul renässansbyggnad med rundbågade arkader.
Snart hör du en fanfar från ett av Mariakyrkans två torn. Trumpetsignalen sägs ha varit en varningssignal från en vaktpost inför tatarernas anfall för flera hundra år sedan. Fanfaren tystnar mitt i stycket, enligt sägnen när vakten fick en pil från tartarerna genom halsen! Varje timme återupplivas sägnen utan pilar men med samma abrupta slut.
Sukiennice, eller Tyghallen, tycks nästan stå som ett renässansens mausoleum över femhundra åriga handelstraditioner. Men titta in och du ska märka att kommersen fortfarande är i full gång. Här kan du köpa souvenirer som bärnstenssmycken, dukar, snidade fåglar i trä, schackspel, blåsta glasfigurer och mycket mer. Det är hit du dras, till marknadsplatsen, ett av Europas största torg som är 200 x 200 meter! I Tyghallens arkadgångar ut mot torget har du flera caféer och restauranger att välja mellan. Här, i Krakows motsvarighet till Café de Paris, sätter du dig bara och njuter med en kopp kaffe eller med en sejdel skummande Zywiec och känn historiens vingslag.
Mariakyrkans altarskåp i förgyllt lindträ skapades på 1400-talet av Veit Stoss från Nürnberg och är med sina 10 x11 meter det största i Europa. För dig som är intresserad av konsthistoria är det mest värdefulla sakrala kulturarvet i Krakow. Polens kulturella huvudstad ingår i FN:s världsarvslista sedan 1978 och var Europas kulturhuvudstad år 2000.
På en kvart tar du dig till fots ner genom Gamla Stan till Wawelkullen och det Kungliga slottet Wawel, där den polsk-svenske kungen Sigismund Vasa ligger begravd under en guldkupol i ett kapell i Wawel Slottets katedral. Hit återvände han efter att 1596 ha flyttat huvudstaden från Krakow till Warszawa, kanske för att komma lite närmare Sverige.
Universitetet är ett av Europas äldsta och är högst livaktigt med runt 100 000 inskrivna studenter vid ett femtontal fakulteter.
I det judiska Kazimierz spelade man i filmen ”Schindlers list”. Denna stadsdel var långt efter krigsslutet svårt nedgånget. Nu börjar man restaurera och modernisera Kazimierz och stadsdelen befolkas alltmer även av välbärgade polacker och flera nya butiker öppnar här.
Ungefär sex mil från Krakow ligger Oswiecim. Det är mest känt som Auschwitz, koncentrationsläge där över fyra miljoner människor miste livet under andra världskriget. Idag är Auschwitz ett museum och en plats som ingen får glömma.
De flesta polacker är katoliker och den kyrkliga traditionen har stor betydelse för människorna. Kanske får du uppleva någon av de religiösa processioner som ordnas bland annat i Krakow under vår och sommar.
Inte långt utanför Krakow ligger Wieliczka, som med sina 1000 år är en av världens äldsta gruvor. Men det är inte i första hand som gruva den blivit berömd. Du går visserligen 135 meter nerför en spiraltrappa av trä, men plötsligt breder stora salar ut sig mellan tunnelgångarna. Väggar, tak, golv – allt är av massivt salt! Och väggarna lever – scener ur bland annat bibeln har mejslats fram som reliefer ur den gråstrimmiga saltväggen. Några av de fristående, belysta skulpturerna ser nästan ut som om de tillverkas i alabaster. Wieliczka är en egenartad upplevelse. Nya salar och nya skulpturer växer fortfarande fram, allt utmejslat direkt ur saltväggarna.
Krakows speciella atmosfär gör staden till ett av de mest populära resmålen i Europa även när det gäller konferens- och gruppresor. Våra skolresor inkluderar alltid besök i Auschwitz och saltgruvan Wieliczka.