Wrocław – Polens Venedig
Mycket vatten har flutit under många broar i “Polens Venedig”.
Wrocław (uttalas:.” vråtts-oaff “) eller på tyska Breslau , som stan hette före andra världskriget, är uppbyggd igen efter att ha varit bombskadad till 70 procent. Staden ståtar idag med ett trehundra år gammalt universitet och ett torg som mycket väl kan jämföras med Krakows. Rådhuset i gotik och renässans har klarat sig genom alla orostider.
Stilla flyter Odra på lite olika vattenvägar genom Wrocław och ger staden karaktären av Polens svar på Venedig. Staden med parkerna och broarna, så kan man också beskriva Wrocław som ligger mitt i det stora slättlandskapet Nedre Slask i västra Polen. Det är bara 200 km mellan Prag och Wrocław med bergskedjan Sudeterna emellan.
Hjärtat i Gamla stan är det gigantiska torget Rynek som pulserar av liv både dag och natt. På torget kan man njuta av den ljuva stämningen och ha det trevligt på några av de talrika restaurangerna och caféerna.
Här ligger även Rådhuset som under andra världskriget fick en bomb genom taket men som tur var detonerade aldrig bomben. Man känner närheten till gotikens alla detaljer och renässansens lätta ornamentik i byggnaden som härstammar från 1500-talet.
Gå ner en trappa och upplev Rådhuskällaren genom ett glas skummande öl, som alltid håller perfekt temperatur. Passa på att ta en matbit men missa inte de gudomliga förrätterna. Både mat och dryck är mycket prisvärda.
Ön Ostrow Tumski är stadens vagga och befolkade redan för tusen år sen. Här finns stadens stolhet St John´s Cathedral som härstammar från 1400-talet och dess tornspiror syns från långt håll. Hela ön är helig mark med ärkebiskopspalats, prästernas bostäder och flera kyrkor. Det sägs att de borgerliga makthavarna, ja till och med furstarna, måste ta av sig huvudbonaden när de passerade bron. Ta hissen upp till domkyrkans norra torn så får du en fin utsikt över stan och floden Odras många förgreningar som slingrar sig mellan öarna.
Visst är kyrkorna värda ett eget kapitel, men du kommer att finna stort nöje i att gå in i den stora basilikaliknande byggnaden Hala Targowa, som är färskvarornas eget tempel i Wrocław. Saluhallen byggdes som så många andra efter förebilder från de första kyrkobyggnaderna för att den skulle tåla taktrycket och rymma mycket folk. Bara ströva omkring här och köp dig en välrökt Kielbasa med grovmalt viltkött, eller varför inte en bukett stora orkidéer för mindre än en svensk hundralapp.
Så ett måste i Wrocław – Panorama Raclawicka – en gigantisk oljemålning. Gå in i den betonggrå rotundahallen och se detta jättekonstverk i olja; på en duk som mäter 120 meter i omkrets och är 15 meter hög! Genom de engelskspråkiga hörlurarna får du under en halvtimmes runt höra talas om hjältemodiga polacker, som lyckades fördriva ryska stridsvana trupper i ett fältslag i Raclawice, år 1794. Konstverkets nedre del går helt omärkligt över i en ytterst verklighetstrogen kuliss, allt för att lura ögat!
Tre hundra år gammalt firade Universitetet i Wrocław sitt jubileum häromåret genom och restaurering som det teknikprofilerade universitetet är säkert mycket stolt över.
Universitetsaulan Aula Leopoldina här är en fröjd för ögat. Högbarocken gör här överdådiga krumsprång med svulstiga takmålningar inramade av glänsande bladguld. De djupa fönsternischerna lämnar heller inga tomma ytor. Allt skulle fyllas, rädslan för tomrummet är här mycket tydligt. Har du tur hamnar du på en doktorspromovering!
Galeria Dominikanska är en helt modern galleria där du hittar allt från internationella märkesvaror till polska specialiteter, inte minst charkuterivor.